Yatırıma Destek – 10 Yıla Kadar Vadeli TL Kredisi (*)
Kalkınma Yatırım Bankası olarak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kaynaklı 10 yıla kadar vadeli TL Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi imkanını %15.50 sabit faizli “Yatırıma Destek” TL kredisi ile Yeni Ekonomi Programı’nda yer alan kalkınmada öncelikli sektörleri cazip kredi koşulları ile desteklenecektir. (Kredi desteğinden yararlanabilecek ek1 ve ek2 sektör listeleri bu sayfanın altında listelenmiştir.) İstisnai ve özellikli yatırım projeleri haricinde her firma için 400 milyon Türk lirası ile sınırlanan krediden böylece olabildiğince çok firmanın yararlanması hedeflenmektedir. “Yatırıma Destek” TL kredisi Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda; ithalatı azaltan ve ihracatı destekleyen, dışa bağımlılığı ve cari açığı azaltan, istihdamı artıran, verimliliği ve katma değeri yüksek üretim yapan yatırımları güçlendirmeye odaklanmaktadır.
Hedef sektörler Yeni Ekonomi Programında da önceliklendirilen enerji, enerji verimliliği, imalat sanayii, makine, kimya, eczacılık ürünleri, elektrikli teçhizat, bilgisayar, elektronik, optik, otomotiv, turizm ve madencilik başta olmak üzere Türkiye’ nin kalkınmasına yönelik ihtiyaçlara yanıt veren sektörlerdir. Kredi TL olarak kullandırılacak olup “yatırımcıları” döviz kurundaki dalgalanmaların yarattığı güvensizliğe karşı TL güvencesinde ve sabit faizle korumak amaçlanmaktadır.
Kredi Koşulları Nedir?
- 10 yıla kadar vadeli olabilecektir.
- Kredi TL olarak kullandırılacaktır.
- Kredi, Yatırım Teşvik Belgeli yatırımların finansmanında kullandırılacaktır.
- Öncelikli sektörlerde yatırım yapacak firmaların kullanımına açık olacaktır.
- Proje nakit ihtiyacına uygun olacak şekilde kredi vadesi içinde kalmak koşuluyla 24 aya kadar ödemesiz dönem imkanı sunulmaktadır.
Kredi için şartlar nelerdir?
- Krediye uygunluk için aranan şart bir Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yatırım yapılmasıdır. Kredi TL cinsi ve azami 10 yıl vadeli olarak kullanılacaktır.
Firma başına limit nedir?
- Firma başına limit 400 mil. TL’dir.
Kredinin teminat yapısı nasıl olacaktır?
- Bu kredi kapsamındaki yatırımlar, banka kredi analiz uzmanları tarafından değerlendirilecek ve yatırımın finansmanına ilişkin gerekli görülen teminatlar banka tarafından yatırımcılardan talep edilecektir.
Öncelikli sektörler/faaliyetler var mıdır? Nelerdir?
- Ülkemizin dışa bağımlılığını ve cari açığını azaltan, ithal ikamesi yaratan, yerlileştirmeye katkıda bulunan, ihracatı artıran, yeni istihdam yaratan, verimliliği ve katma değeri yüksek üretim yapan yatırımların finansmanı öncelikli olacaktır.
Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Basın Duyurusu (**)
05 Haziran 2020, Sayı: 2020-32
31 Mart 2020 tarihli basın duyurusu ile, koronavirüs (Covid-19) salgınının küresel çapta yarattığı belirsizliğin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması amacıyla, 60 milyar Türk lirasına kadar Türk lirası cinsi ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredisi kullandırılacağı ilan edilmişti. Geçen dönemde, işletme sermayesine yönelik kredi ihtiyacının bankacılık sistemince etkin bir şekilde karşılandığı görülmüştür. Bu nedenle, Türk lirası cinsi reeskont kredileri için tahsis edilen imkânın 20 milyar Türk lirasının, ülkemiz açısından kritik önemde olan selektif sektörlerdeki yatırımların desteklenmesi amacıyla, daha verimli bir şekilde yatırım taahhütlü avans kredisi olarak kullandırılmasına karar verilmiştir. Türk lirası cinsi reeskont kredileri için kalan 40 milyar Türk liralık limitin; 20 milyar Türk lirası Türk Eximbank, 10 milyar Türk lirası kamu bankaları, 10 milyar Türk lirası ise diğer bankalar aracılığıyla kullandırılmaya devam edilecektir.
Yatırım taahhütlü avans kredileriyle, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları ile uyumlu olarak; (i) verimliliği yüksek, ithalatı azaltan ve ihracatı destekleyen yatırımların teşvik edilmesi, (ii) dışa bağımlılığın ve cari açık sorununun azaltılması ve (iii) sürdürülebilir büyümenin desteklenmesi amaçlanmaktadır.
Yatırım taahhütlü avans kredisi, kalkınma ve yatırım bankaları aracılığıyla, Yatırım Teşvik Belgesine sahip ve selektif sektörlerde yatırım yapacak firmalara kullandırılacaktır. Krediler, ilk aşamada Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası aracılığı ile kullandırılmaya başlanacak, daha sonra diğer kalkınma ve yatırım bankaları da uygulamaya dâhil edilebilecektir. Krediler, azami 10 yıl vadeli ve sabit faizli olarak kullandırılacaktır. Kredi faiz oranı bankalar için, Türk lirası cinsi reeskont kredilerinde olduğu gibi, TCMB politika faiz oranı olan bir hafta vadeli repo faiz oranının 150 baz puan altında olacaktır. Firma bazında kullandırılabilecek azami kredi tutarı, istisnai ve özellikli yatırım projeleri haricinde, 400 milyon Türk lirası ile sınırlı olacak, böylece imkândan çok sayıda firmanın yararlanması sağlanacaktır.
Kamuoyunun bilgisine sunulur.
————————————————————-
(*) Kaynak :Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş.
(**) Kaynak:Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası A.Ş
Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Kullanacak Sektörlerin Listesi (ek1- ek2)
- KREDİ KULLANDIRILACAK SEKTÖRLER-EK1
- KREDİ KULLANDIRILACAK İLERİ TEKNOLOJİ ALANLARI VE İLGİLİ SEKTÖRLER-EK2
AğU
2020